Mijn vader wordt vrijdag 1 december opgenomen in het Erasmus MC voor een stamceltransplantatie. Maar, wat houdt dat in?
Disclaimer: Alles wat in deze blog staat is niet geldig als medische informatie. Raadpleeg altijd een arts als u meer wilt weten over stamceltransplantaties of de gevolgen voor u.
Ziekenhuisopname
Sinds een paar maanden is bekend dat mijn vader de ziekte MDS heeft. Een beenmergziekte waarbij de aanmaak van gezonde bloedcellen is verstoord. Zonder bloed geen leven dus is het een ernstige ziekte die behandeld moet worden.
Omdat het eigen lichaam geen goed bloed aanmaakt worden er bloedtransfusies gegeven. Dit is, ook al is het effect positief, slechts een pleister op de wond. De patiënt is afhankelijk van donorbloed tot de behandeling kan starten. Tegelijkertijd is er een zoektocht gaande naar een geschikte donor. Een stamceldonor. Gelukkig voor mijn vader is er zo’n donor gevonden! Dan volgt een oproep voor opname in het ziekenhuis.
Stamceltransplantatie
Wij hebben uitgebreid informatie gehad over de behandeling, de stamceltransplantatie. Pas bij het doorsturen van de brochure over deze behandeling waren de reacties geschokt. Het is niet flauw.
Mocht je gevoelig zijn voor medische details, adviseer ik om niet verder te lezen.
Het begint met het aanbrengen van een katheter waardoor alle infuusbehandelingen kunnen gaan. Dat scheelt een hoop prikken in de arm. De behandeling start met een paar dagen chemotherapie. Dit om de eigen beenmergcellen kapot te maken. Alle afweer wordt hiermee stilgelegd. Je bent dan enorm kwetsbaar en bevattelijk voor infecties. Het verblijf is dan ook in een clean room ofwel in quarantaine. Na de chemokuren komt na een paar dagen rust de stamceltransplantatie. De stamcellen van de donor worden via infuus ingebracht bij de patiënt, in dit geval mijn vader. Dan volgt nog een chemotherapie om de afweer te remmen. We willen niet dat de donorcellen de cellen van mijn vader gaan aanvallen. Het transplantaat moet dus geremd worden. Dan is het in feite afwachten of het aanslaat. Stijgen de bloedwaardes? Dan zijn de donorcellen aan het werk en produceren nieuwe bloedcellen in het beenmerg.
![blood 1813410 1280](https://claudiasnotebook.com/wp-content/uploads/2023/11/blood-1813410_1280-1024x512.jpg)
Complicaties
Uiteraard hoop je dat complicaties je bespaard blijven. Maar, je moet er kennis van genomen hebben als je een stamceltransplantatie aangaat. Het valt soms zwaar als je alle informatie te horen krijgt of leest. Want er kan een hoop mis gaan. Bovendien kennen de verschillende medicijnen ook bijwerkingen. Laten we het positief brengen. De kans dat de stamceltransplantatie lukt is 2 op 3. Dat is meer dan de helft en geeft je een houvast. Focus daar dan ook op! Blijf vasthouden aan het positieve zolang dat kan.
Toch zijn er ook kansen dat het mis gaat. Kans op overlijden is ongeveer 5 à 10%. Maar ja, je kunt natuurlijk ook een auto ongeluk krijgen en misschien is die kans wel groter gezien je rijstijl ;-). Enfin, dan zijn er nog de vele bijwerkingen van de chemotherapie en de medicijnen. Misselijk, hoofdpijn, braken, diarree, aangetast slijmvlies, droge mond, wondjes in de mond, niet kunnen eten, zijn onder andere de bijwerkingen.
Dan is er ook nog een kans dat de donorcellen het lichaam van de patiënt gaan aanvallen. Graft-versus-host ziekte noemen ze dat. Dan worden de organen ook aangetast. Dat wil je voorkomen met onderdrukkende medicijnen. Die ook weer bijwerkingen hebben. Die pillen blijf je een langere tijd slikken. Ook als je uit quarantaine bent.
Als je dan alles hebt doorstaan en denkt dat je genezen bent, is de kans ongeveer 40% dat de ziekte terugkomt. Dat wil je absoluut niet want dan kun je weer opnieuw beginnen. Stamceltransplantatie wordt gezien als de meest zware behandeling die er is. Je blijft 3 tot 5 weken in quarantaine in het ziekenhuis. Daarna volgt nog een herstel van een half jaar tot een jaar. Het lichaam moet de weerstand opnieuw opbouwen en dat heeft tijd nodig. Net als een pasgeboren baby die nog erg kwetsbaar is.
Afstand houden
Tijdens de ziekenhuisopname ligt mijn vader in quarantaine. Er mag bezoek bij, maar wij verzoeken iedereen om thuis te blijven. Je kunt wel bellen of een kaartje sturen! Geen bloemen of planten want die mogen de kamer niet in evenals voedsel wat kan bederven. Zodra mijn vader weer thuis is, worden er strengere leefregels in acht genomen vanwege zijn kwetsbaarheid. Het verzoek is dan ook om afstand te houden (zoals in Corona-tijd). Bellen kan natuurlijk wel. Mijn vader moet eerst een gezonde weerstand opbouwen voor hij Jan en Alleman weer kan begroeten zoals gewend. Hij kan namelijk alsnog overlijden aan een infectie! Laten we dat met z’n allen voorkomen en afstand houden.
Bedankt voor uw begrip en medewerking in deze! Veel liefs, Claudia
Ewald, Heel veel sterkte gewenst hoop dat het aanslaat. Veel sterkte gewenst.
Siebbb!
Succes vrijdag en sterkte de komende periode met het herstel!
Gaat jou lukken 🙏
dank voor je bericht. ik vind het heel erg dat je vader zo ziek is. ik zal duimen en bidden dat de behandeling mag slagen. heel veel sterkte in de moeilijke tijd die gaat komen voor jullie allemaal. ewald voor jou veel liefs. ❤️
Claudia, dat is nogal wat zeg.
Laten we hopen, duimen en bidden voor hem.
Maar ook voor jullie is dit een helse tijd.
Heel veel sterkte voor jullie gewenst
Wij willen jullie kracht geven om dit met z’n alle te moeten hopen en geloven in een goede afloop.lieve groetjes,
Dankjewel voor jullie lieve reacties en steun!! Wordt zeker gewaardeerd. Lieve groetjes, Claudia
Ewald, ik ga enorm voor jou duimen en kaarsjes branden !! Ik wens je alle sterkte en hoop dat deze intensieve en zware behandeling bij je aanslaat!! 🕯️🕯️🙏🙏
Hou je haaks man!!!!! 🤛🤛🤛👊👊👊